De Medische Voet

De Medische Voet is een opleidingsinstituut dat bijdraagt aan de professionalisering van voetzorg, zowel in Nederland als in België. Het doel is de kwaliteit te verhogen, zodat het beroep medisch voetzorgverlener erkend wordt binnen de gezondheidszorg. Zij organiseren daarom cursussen, congressen en opleidingen, waaronder de erkende Mbo-opleiding medisch pedicure alsmede de opleidingen voor OVV en GVV. Daarnaast delen zij relevante informatie, onder meer in het vakblad De Medische Voet, via hun website en sociale media.

  

Opleiding OVV (diploma behaald door Pedicure Yvonne Mäder)

Elk jaar komen er ten minste 100.000 kankerpatiënten bij, van wie twee derde de ziekte overleeft. De ziekte kanker en de behandeling ervan kunnen allerlei voetproblemen met zich meebrengen, zoals het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt of nagelaandoeningen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een voetzorgverlener voor de juiste zorg. De specialisatie Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) kan hierin voorzien.

Doel van de opleiding
Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Na deze opleiding
Na deze opleiding is de OVV in staat voeten adequaat te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.

 

Opleiding GVV (diploma behaald door Pedicure Yvonne Mäder)

De helft van de mensen die ouder zijn dan 75 jaar hebben voetproblemen. De oudere voet is op zich al complex en als daar degeneratieve ziekten als kanker of diabetes bijkomen, dan wordt het nog veel complexer. Voor de voetzorgverlener ligt er ook een uitdaging om een oudere met verminderde cognitieve vermogens een veilige zorgomgeving te geven. Kennis en vaardigheden zijn daarbij van groot belang. Een Geriatrisch Voetzorgverlener (GVV) is hierin opgeleid en kan veilige voetzorg verlenen aan oudere mensen met voetproblemen.

Doel van de opleiding
Het doel van geriatrische voetzorg is de voeten van oudere mensen in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de cliënt ondersteund.

Na deze opleiding
Na deze opleiding is de GVV in staat om voeten te screenen, voetaandoeningen te herkennen, de voeten te verzorgen en bevindingen terug te koppelen aan de aanpalende zorg. U kunt ook preventieve maatregelen nemen, zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.